Plantarea
Primul pas in cultivarea arborilor de cafea este plantarea semintelor in ghivece, care sunt tinute in pepiniere intre 9 si 19 luni, pana cand este atinsa inaltimea de 40-60 cm si vor fi transplantate in exterior, pe sol permanent.
Dezvoltarea
Dupa plantarea puietilor, boabele dezvolta radacini si o tulpina fragila, in varful careia se regasesc boabele. Arborele de cafea creste in aproximativ 4 ani si poate atinge o inaltime de 3 – 3.5 m.
Recoltarea
Fructele arborilor de cafea au nevoie de la 6 la 11 luni pentru a se coace. Atunci cand acestea ajung la maturitate, au culoarea rosu inchis si pot fi recoltate. Recoltarea se face de regula manual, fapt ce asigura trecerea spre prelucrare doar a boabelor de calitate.
Separarea
In vederea pregatirii cafelei pentru prajire, exista doua modalitati de a extrage boabele din fruct. Metoda cea mai rapida este cea umeda prin pastrarea fructelor in apa, proces ce poate dura cateva zile. Metoda uscata este insa cea mai des intalnita si presupune uscarea fructelor la soare timp de 2 sau 3 saptamani.
Selectia
Dupa extragerea boabelor de cafea din maceasa urmeaza sortarea acestora dupa marime si culoare.
Prajirea
Calitatea si gustul cafelei sunt determinate si de procesul de prajire al boabelor de cafea. Exista doua modalitati de prajire raportandu-ne la timp: prajirea lenta care dureaza in jur de 25-30 minute si prajirea rapida la 10-15 minute.
Macinarea
Cafeaua nu poate fi preparata decat in forma macinata. Astfel, in functie de modul ei de preparare (ibric, filtru, espresso etc.), boabele vor fi macinate pe diverse grade, de la particulele mai groase, pana la cele mai fine.